Toneelkring Levet Scone Wilsele

Producties

Biedermann en de brandstichters (2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verhaal:
Niet lang nadat hij in het café met veel bombarie zijn beklag heeft gedaan over het feit dat er niets ondernomen wordt tegen de brandstichters, die vermomd als daklozen onderdak zoeken om vervolgens de huizen van hun weerloze gastheren in de fik te steken, krijgt Godfried Biedermann de heren Josef Smitz en Willy Vanijzer over de vloer.
Alles wijst erop dat laatstgenoemden de gezochte brandstichters zijn, maar in plaats van hen het huis uit te gooien laat Biedermann hen overnachten op zijn zolder. Uit grote schrik maar ook omdat hij zelfgenoegzaam genoeg is om aan te nemen dat hèm zoiets niet zal overkomen, maakt Biedermann zichzelf wijs dat, als hij Willy en Jos met "goedheid" behan¬delt of, beter nog, als hij hen tot vriend maakt, ze zijn huis wel zullen sparen.
Willy en Jos - grootmeesters in het intimideren van angstige burgermannetjes - doen echter niets liever dan vuurke stoken, gewoon voor hun plezier, en heb¬ben lak aan de "vriendschap" van Bieder- en andere mannetjes. Zij laten Biedermann zichzelf rustig uitsloven terwijl zij op hun gemak een lekkere nieuwe brand voorbereiden op diens zolder.
Biedermann krijgt ook bezoek van de arme weduwe van Leenknecht, een medewerker die hij net - geheel ten onrechte en uit eigengewin - ontsloeg.
Babette, de vrouw van Biedermann is helemaal niet gerust in wat Willy en Jos allemaal uitspoken maar zij wil - tegen beter weten in - toch maar liever geloven dat alles wel zal loslopen als ze maar doet wat haar man haar zegt. Anna, de meid, is er nog minder gerust in maar zij gehoorzaamt de baas.
Net als Biedermann laten ook Babette en Anna de Willy en de Jos hun gangetje gaan.
Ook het koor van brandweermannen dat de wacht houdt en waarschuwt, onderneemt niets. Maar ja, dat is dan ook niet de taak van een koor. ..
En dan is er nog de Doctorandus, de bizarre idealist, die nog wil waarschuwen maar ... niet gehoord wordt

Acteurs:
Walter Piette, Kristien Scheers, Lydia Leys, Jerom Scheuremans, Jef Artois, Luc Roelandts, Stef Bauwens, Marijke Dekens, Dirk Elen, Jens Coenen, Paul Verhaegen, René Hermans.

Regisseur:
Mary Goossens

Auteur:
Max Frisch

Data:
23, 24, 30 april en 1 mei 2010